Uitzetting karpers januari 2012

Op de karperbeurs in Zwolle waren Coen en ik tegen de stand van Carpfarm aan gelopen. Hier raakte Coen en ik in gesprek met Koos Walters. Hij was direct betrokken bij de kwekerij en garandeerde topvissen. Tot onze verbazing zagen wij op een filmpje mooie vol en hoog gebouwde schubkarpers. Ook de voorzieningen op de kwekerij zagen er zeer netjes uit op de film. In de VBC-meetings was al vaker de uitzettingen uit het verleden besproken en wat de gevolgen hiervan waren op de balans van de populatie. Wat we begonnen te missen in de populatie waren schubkarpers met potentie om te groeien en er voor te zorgen dat er in de toekomst niet alleen maar spiegels maar ook schubs te vangen zijn met diversiteit in bouw. Edelschubs leken ons een goed idee. Langzaam aan begonnen de oude vissen net als de oude spiegels weg te vallen. Er waren natuurlijk al 3 lichtingen nieuwe spiegels uitgezet en daar worden regelmatig vissen van terug gevangen. Na een half uurtje te hebben gekeken en gesproken, nam Coen wat gegevens over. We namen afscheid van Koos en vervolgden onze weg. U begrijpt dat dit gesprek nog menig keer ter sprake is gekomen.

We zitten in de laatste week van het jaar en ik wordt gebeld. Het is Coen en hij heeft goed nieuws! Helaas heeft hij ook wat minder nieuws. Eerst komt naar voren dat de bestelde vissen geleverd gaan worden. Dan meldt hij dat de uitzet aan hem voorbij zal gaan. Meteen vraagt hij of ik erbij kan zijn en of ik de vissen wil ontvangen. Dat is goed nieuws voor de vereniging en vervelend voor Coen. Hij is al een tijd bezig met de voorbereiding van de 4de uitzet van karper in de vesting van Naarden en nu moet hij het moment van de uitzet zelf missen. Zelf ben ik gelukkig in de gelegenheid om erbij te zijn en we maken meteen wat afspraken voor de dag zelf. De vis zal geleverd gaan worden in het weekend en wel op zaterdag 14 januari 2012.

Na een dag of 10 gaat de telefoon en ik neem op. Het is Coen met het goede nieuws dat hij er toch bij zal zijn. De vissen zullen halverwege de ochtend geleverd worden. We zijn niet meer te houden en kunnen niet wachten!

Ondanks de uitzet besluit ik zelf van 13 op 14 januari nog een nachtje te gaan vissen aangezien de vissen toch pas later komen en ‘s nachts de temperatuur rond de 6 graden ligt. Op de ochtend van de uitzet zelf wordt ik om een uur of half acht gebeld door Coen. “Je moet inpakken” zegt hij “want de vissen zijn er binnen een uur.” WAT, nu al!
Ik hang meteen op en begin als een gek mijn spullen in te pakken. Hoe ik het gedaan heb weet ik niet maar ik was als eerste op de plaats van bestemming. Binnen een kwartier was iedereen er en de vissen ook. Snel alle teilen, welke Robert had meegenomen, vullen met water en de vissen kunnen erin. Alle oh’s en ah’s waren natuurlijk weer niet binnen te houden en iedereen stond zich aan deze vis te vergapen. In de hoofden waren de vangsten van de toekomst al gedaan. Het liefst pas over 10 jaar want nu moeten ze nog groeien. De conditie van de vis zag er zeer goed uit. Gerrit van Beek had een tevreden glimlach.
Qua beschadigingen op het lichaam hadden we nog nooit zulke mooie vissen uitgezet. Het is erg prettig om als 1ste in de rit je vissen geleverd te krijgen. Er was besloten om de vissen verspreidt uit te zetten. In totaal 100 kg waarvan een groot deel in de binnengracht. Dit omdat uit ervaring is gebleken dat tijdens de wedstrijden deze uitgezette spiegels nog wel eens werden gevangen. Het laatste deel is in de Zoutengracht uitgezet.
De vissen rolden een uur na de uitzet regelmatig door het oppervlak. De uitzet was goed verlopen en we gingen allen met een tevreden gevoel naar huis.

Ik hoop dat u in de toekomst ook een van deze mooie Edelschubs mag vangen. We horen graag wat de vissen doen, hoe zwaar ze zijn en hoe lang ze zijn. Tevens is de vangstplaats goed om te weten om de verspreiding van de vissen te volgen. Met deze informatie kunnen wij van de VBC ons uitzetbeleid bepalen. De Edelschubs zijn echter niet in een database opgeslagen zoals onze eerdere uitzettingen van de spiegels, maar we willen uiteraard zo veel mogelijk informatie verzamelen. Ook zien we nog steeds graag de vangsten van spiegels terug. Bij deze vissen zit de groei er goed in en van de eerste uitzet zijn enkele vissen de 10 kg al dicht benaderd. Schroom dus niet om je vangsten bij Coen of Roeland van de VBC te melden. Het liefst de vissen van beide zijden fotograferen en als je de lengte en het gewicht weet, ook deze graag vermelden. Mocht het een bijna onbeschubde vis zijn, graag ook beide staartwortels op de foto zetten. Mocht het een uitzet van Naarden-Bussum zijn, dan krijgt u daar een terugkoppeling op.

Roeland de Jong (VBC Naarden-Bussum)

Advertenties